Show simple item record

AuthorGarrido-Pérez, Edgardo I.
Accessioned date2025-06-12T23:44:06Z
Available date2025-06-12T23:44:06Z
Year2015
CitationGarrido-Pérez, E. I. (2015). Salsa con coco: retos ambientalistas, énfasis alimentario, y etno-ecología de las canciones bailables del Caribe. Ambiente & Sociedade, 18(4), 179–200. Recuperado de:es
URIhttps://bvearmb.do/handle/123456789/6366
AbstractResumen: La canción bailable es poco apreciada por el conservacionismo caribeño a pesar de su eficacia comunicativa. Se estudiaron 1200 canciones afro-caribeñas anotando la frecuencia y el contexto en que mencionan elementos florísticos, faunísticos, del paisaje, y climatológicos. 43% de las menciones fueron sobre alimentos pertenecientes a 10 especies animales y 48 vegetales. Las especies más mencionadas y sus números de menciones fueron: vaca (Bos primigenius, 19), pescados (12), arroz (Oryza sativa, 11), puerco (Sus scrofa, 11), café (Coffea arabica, 10) y caña de azúcar (Saccarum officinarum, 10). Las menciones alimentarias fueron mayormente en contextos de cotidianeidad (50), ficción (49), sexo (32), fiestas (28), y denuncias (27). Las menciones no-alimentarias fueron mayormente en contextos de desamor (30), amor (24), denuncia (24), respeto (22), sexo (18), y burla (15). El discurso conservacionista necesita conciliarse con la “naturaleza” de que cantan y bailan quienes la asocian con su intimidad y su seguridad alimentaria.es
AbstractAbstract: Caribbean environmentalists rarely appreciate music for dance in spite of its high communication skills. 1200 Afro-Caribbean songs were studied while checking how many times floristic, faunal, landscape- and climate elements were mentioned. 43% of the mentions were about food items grouped into: 10 animal- and 48 plant species. More mentioned species and their numbers of mentions were: cow (Bos primigenius, 19), fish (12), rice (Oryza sativa, 11), pork (Sus scrofa, 11), coffee (Coffea arabica, 10) and sugar cane (Saccarum officinarum, 10). Food mentions were mainly in the following contexts: every-day life (50), fiction (49), sex (32), celebration (28), and protest (27). Non-food mentions were mainly in the following contexts: love-related pain (30), love (24), protest (24), respect (22), sex (18), and joke (15). Environmental jargon needs to be conciliated to the 'nature' elements involved in what people sing and dance because people associate it to their intimacy and food security.es
LanguageSpanishes
LanguageEnglishes
PublishedAmbiente & Sociedade, 18(4), 179–200es
RightsDisponible en: https://www.scielo.br/es
SubjectCulturaes
SubjectArtees
SubjectConciencia ambientales
TitleSalsa con coco : retos ambientalistas, énfasis alimentario, y etno-ecología de las canciones bailables del Caribees
dc.title.alternativeSalsa with coconut : challenges for conservation biology, food emphasis, and ethno-ecology of Afro-Caribbean dance musices
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.1590/1809-4422asoc1129v1842015
URLhttp://repositorio.ikiam.edu.ec/jspui/handle/RD_IKIAM/73
Material typeArticlees
Type of contentScientific researches
AccessOpenes
AudienceGenerales
AudienceTechnicians, professionals and scientistses


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Disponible en: https://www.scielo.br/
Disponible en: https://www.scielo.br/